THE EYELIDS – THE ACCIDENTAL FALLS

In de biografie over de vijf leden van de Amerikaanse indie rockformatie ‘The Eyelids’ uit Portland, Oregon staan enkele grote namen van artiesten en groepen waarmee deze mannen in het verleden hebben samengewerkt of deel van uitgemaakt. Dit is het vermelde lijstje: ex-‘Guided by Voices’-lid Robert Pollard’s band ‘Boston Spaceships’, Stephen Malkmus, ‘The Decemberists’, Elliott Smith, Sam Coomes (van ‘Quasi’), ‘Black Prairie’, Jason Lytle (van ’Grandaddy’), Loch Lomond, Damien Jurado en Peter Buck (van ‘R.E.M.’).

Het hoeft dan ook niet echt te verbazen dat de lat van onze verwachtingen zeer hoog ligt voor het album “The Accidental Falls” dat de drie zangers-gitaristen John Moen, Jonathan Drews en Chris Slusarenko met bassist Jim Talstra en drummer Paulie Pulvirenti hier komen voorstellen. De subtitel van dat album is ‘The Lyrics Of Larry Beckett’ en dat mag u letterlijk interpreteren want alle teksten van de dertien nummers op “The Accidental Falls” werden door deze dichter Larry Beckett geschreven, terwijl de muziek bij de songs voor rekening is van John Moen en Chris Slusarenko.

‘The Eyelids’ debuteerden in 2014 met de single “Seagulls Into Submission” waarna hun officiële debuutplaat “854” in 2015 op de markt kwam. In 2017 kwam er een vervolg met het tweede album “Or” en in 2018 was er een derde plaat die “Maybe More” heette. En meer komt er dus nu met de release van het nieuwe door Peter Buck (van ‘R.E.M.’) geproducete album “The Accidental Falls”.

De eerste single uit dit album is “Found At The Scene Of A Rendezvous That Failed” (zie eerste video), een nummer dat al in 1966 werd gecomponeerd door Larry Beckett en singer-songwriter Tim Buckley maar dat nooit eerder werd uitgebracht. De door gitaarklanken aangedreven muziek van ‘The Eyelids’ vormt een schitterende aanvulling aan de poëtische songteksten die Larry Beckett heeft geschreven.

Dat blijkt al meteen uit de dromerige en schitterend gezongen openingstrack “Dream” en het al even intimistisch klinkende “Insomnia”, “River” en slotsong “Passion”. Bij ons roepen deze nummers fijne herinneringen op aan de Amerikaanse dreampopgroep ‘Luna’ uit New York, vooral door de melodieuze sound van de tracks en door de op ‘Luna’-zanger Dean Wareham lijkende zangstem. De albumtiteltrack “The Accidental Falls” is dan weer een stevige rocksong, net als het op de tweede video te beluisteren korte nummer “The Minutes” en het crescendo groeiende rockepos ‘Ceremony”.

Ook bij “At Sea”, “Starlight Limelight Machine” en het op iets van ‘The Smiths’ lijkende “Mermaid Blues” mag wat ons betreft de volumeknop van de stereo nog wat op luider gezet worden. Misschien is deze vierde plaat van ‘The Eyelids’ wel het album dat deze indierockers uit Portland eindelijk in de internationale belangstelling kan brengen. Dat zou volgens ons dan ook absoluut verdiend zijn, want van dergelijke mooie songs en dito muziek kunnen we er nooit genoeg aangeboden krijgen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: DECOR54
Distr.: Bertus

video